20-04-10

PUNTEN TELLING

Onderwerp : puntentelling

 

Als reactie op onze René z'n artikeltje, wil ik toch even dit kwijt ivm onze uitslagen op donderdag : 

Wij spelen een parentornooi en maken een uitslag in twee afzonderlijke richtingen nl NZ en OW .

 

En hoe wordt nu dit resultaat bekomen  ???

In essentie komt het hierop neer :

 

Aangezien we een resultaat in twee richtingen willen, moeten we dus een vergelijking maken tussen de verschillende scores in één en dezelfde richting. We gaan dus alle NZ resultaten MET MEKAAR vergelijken en afzonderlijk daarvan, alle OW resultaten MET ELKAAR vergelijken. Dit doen we telkens PER GIFT.

 

Hoe gebeurt dit nu (zie ook het reglementenboekje) : Voor elke score die LAGER is dan  jou score krijg je 2 punten, en voor elke score die gelijk is aan jou score  krijg je 1 pt . Als jou score de laagste is...dan krijg je o pt

Zo worden na een speelavond al je behaalde punten opgeteld en vandaar het resultaat.

 

Een niet-gespeelde gift wordt niet meegeteld, en beïnvloed het resultaat niet (tenzij dat je vooraf zou weten, dat je een top zou scoren; maar dat zou evengoed een o-score kunnen zijn).

Het uiteindelijk behaalde resultaat per gift......WORDT BEPAALD door kwasi ALLE SPELERS in het veld. Hoe kan dat nou???

Wel beste bridger, jouw UITEINDELIJK resultaat op één  bepaalde gift kan pas vastgesteld worden, nadat ALLE resultaten bekend zijn van je evenparen in dezelfde richting. Die resultaten zijn afhankelijk van wat er al- of niet geboden wordt aan alle  andere tafels, hoe er tegengespeeld wordt aan alle andere tafels, het niveau van de spelers aan de andere tafels, aan de ene tafel wordt al eens gegokt (én soms lukt het), etc.... enfin, jullie begrijpen wel wat ik bedoel nietwaar.

 

BESLUIT : je kan totaal NIET VOORSPELLEN hoe je resultaat er zal uitzien, hoe goed je ook gespeeld hebt.....WANT JE BENT OOK  TEVEEL AFHANKELIJK VAN DE ANDERE SPELERS HUN RESULTATEN. Meestal weet je wel, of je zelf veel of weinig blunders hebt begaan; of je veel slagen hebt weggegeven of te weinig slagen hebt gemaakt. Misschien heb je wel eens op een speeldag veel gekregen, en is je score daardoor plots zeer hoog : meepakken zou ik zeggen. Het doet voor iedereen eens deugd om bovenaan te staan !!!

 

PS:We zouden ook het resultaat kunnen berekenen zoals ze in de 'viertallen' doen.... Da's ok, maar is alleen geschikt voor een meer 'evenredig' speelveld (spelers van gelijke sterkte).

 

En...........René zijn voorliefde voor.....KLASSIEKE MUZIEK al beluisterd!!!!!!!!

         

 

 

 

Pierre De Donder

 

 

01:00 Gepost door rene in DEFTIG MET PIERRE | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-04-10

DEFTIG MET PIERRE

Beste Bridgeliefhebber,

 

Een ontspannende week vakantie aan zee heeft me blijkbaar kunnen motiveren om terug 'in gang te schieten'.

Onze eigenste René kent zijn grenzen : ben jij nog een 'groentje' René, dat je de 'groene blaadjes' nog moet lezen???

Grapje uiteraard: we zijn allemaal wel eens laatste (vermoeidheid,verstrooidheid,misverstandje met partner,etc.).

Maar : hebben we ons geamuseerd?

Een tipje voor de mensen die de speeltafels gereedmaken : SPREEK gewoon de eerste de beste AAN die komt spelen, en vraag gewoon om even mee te helpen. Het lukt altijd !

 Wat betreft een speelnamiddag : het heeft zeker succes bij de ons omliggende clubs. Natuurlijk heb je mensen nodig die ervoor gaan, om alles te organiseren. Hoe meer mensen je laat meehelpen om alles gereed te maken (zie de finale enige weken geleden),  hoe meer leden je gaat hebben om mee te helpen op een namiddag : en dat hoeven niet steeds dezelfde te zijn natuurlijk.

De zaterdagnamiddag was oorspronkelijk bedoeld, om de beginners een niveautje hoger te tillen. Met de viertallencompetitie in het achterhoofd, lijkt me deze namiddag niet meer ideaal (ook al omdat de club in het CC moet betalen).

Misschien een namiddag in het rustige Daknam : samenwerking en publiciteit in de ons omringende clubs is dan noodzakelijk. (dinsdagnamiddag...?).

Vandaag heb ik een eenvoudig vragenlijstje ontworpen : tracht eens te antwoorden met ja of neen (en misschien een klein beetje uitleg geven aan jezelf waarom) . Volgende keer geef ik wat summiere uitleg daarover.

 

1.Oei, op het einde van het spel heeft iemand (in casu 'den dummy') slechts 12 kaarten in zn handen: spelletje annuleren?

2.IK claim, en mijn tegenstanders willen dat ik verder speel : verder spelen of niet?

3.Een speler komt uit voor de beurt (dus als de dummy zn kaarten heeft opengelegd):MOET hij zn kaart terugnemen en zn partner laten uitkomen?

4.Is een foute uitleg een overtreding?

5.Is een foute bieding een overtreding ?(de partner gaf een andere uitleg na alerteren)

6.Kan een voldongen verzaking nog hersteld worden?

7.Is een verkeerde bieding steeds herstelbaar door de 'voorgenomen' bieding (de speler had een andere bieding in gedachten) nadat de volgende speler een bieding heeft gedaan?

8.Is een onvoldoende bod (NIET een verkeerde bieding) steeds onmiddellijk recht te zetten? (dus de speler corrigeert vliegensvlug)

9.Moeten onderlinge afspraken steeds bekendgemaakt worden aan de tegenstanders?

10.Heeft de arbiter (tornooileider/wedstrijdleider) het recht, om naar eigen inzicht, een score te geven aan de benadeelde partij, als het reglement geen voldoende schade vergoed (bvb:ik verzaak, mijn partij moet 1 slag afstaan, maar ik heb de tegenpartij nu een lekkere hak gezet, want door mijn verzaking hebben ze nu een slechte score behaald).

 Allez, tot een volgende keer,

 Pierre

 ps: Zijn er geen speciale dingen voorgevallen de laatste weken aub?? Of is dat alleen bij mij aan tafel?

 

 

06:30 Gepost door rene in DEFTIG MET PIERRE | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-03-10

VIERTAL KAMPIOENSCHAP

Beste Bridgevrienden,

 

 

Was me dat een geslaagde bridgefinale zondag jongstleden !

Op sportief vlak zag ik uiterst gespannen trekpaarden, die bij wijlen  zo 'gemotiveerd' aan het spelen waren, dat hun handen beefden bij het spelen aub!

Ik kon lekker vanuit de coulissen alles gadeslaan :er werd gelachen,veel gepraat over gemiste....,gegeten, gedronken,schade opgemeten of mooi resultaat gekoesterd na elke ronde, gekeken hoe de tegenstanders het hadden gedaan etc. ECHT MOOI OM ZIEN.

De meesten hadden het niet door , maar ondergetekende kon aan de tafelnummers zien of een team progressie maakte  of niet (hoe kleiner de tafelnummers hoe beter de score).

Kleinere tafelnummers hebben zo hun voordelen ..... je komt plots oog in oog te staan met de écht betere spelers uit ereklasse . Leerrijk geweest??

UITERAARD heb ik discreet Lokeren 1 en 2 gevolgd : chapeau !   Deelnemen is al een eer, en rond het gemiddelde eindigen én niet afgeslacht worden , wat wil je méér!

Op arbitrair vlak heb ik niet veel zaaks gezien, wél een verschillende aanpak kwa geluidsoverlast in de twee zalen of was er een verschil in 'moreel gezag'?

(ik kom er later nog op terug : a)maar 12 kaarten in je hand hebben...en dat pas constateren op het einde van het spel b)als eerste passen en je partner had moeten bieden c)juiste uitleg maar partner zn hand beantwoordt niet aan de uitleg d)verzaken   ps:arbiters die zelf spelen zijn niet van de gemakkelijkste:ik heb iemand VIERMAAL de wedstrijdleider weten roepen...)

Op organisatorisch vlak heeft de ganse club een speciaal dankwoord gekregen  én van de Voorzitter van de VBL én van een speler uit Antwerpen die spontaan aan de micro kwam!

Ik denk dat zowat IEDEREEN heeft meegeholpen uit de club : aan de bridgetafel kan er al eens een woordje vallen, dat is normaal. Maar je ziet : als we iets willen presteren, dan gaan we ervoor!

Proficiat aan Marijke (en hare Frans) om dan toch maar dit tornooi naar 'Lokeren' gekregen te hebben : Gaat de kas nu iets voller zijn...na de aankoop van de Bridgemates??

Geef eens een seintje als er een cursus 'Messerbridge' wordt gegeven : het is leuk als vele clubleden op de hoogte zijn van dit score-invoersysteem !

En.....als ondergetekende op maandagmorgen uit zn bedje moest om te gaan werken, dacht hij onmiddellijk aan Peter Koelewijn....JE WORDT OUDER PAPA (twee zere knieën, pijnscheuten in de onderrug en de hals die was geblokkeerd..)                        

Tot donderdag                                      Pierre De Donder

 

 

 

 

 

 

 

 

17:26 Gepost door rene in DEFTIG MET PIERRE | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

01-03-10

OP DREEF

Beste bridgeliefhebbers,

Ik wist niet wat ik hoorde deze morgen.... alhoewel de 'christelijke vasten' pas is gestart,werden er in Lokeren  deze morgen PAASKLOKKEN gehoord !!!Bim bam...Bim bam : RENE NAESSENS,ANDRE VERBRAECKEN, PAUL MEULEMAN EN GILBERT.......                  ZIJN GEPLAATST VOOR DE FINALE  AUB!!!              Een dikke proficiat voor de vastberadenheid van kapitein René en zn team,  om, desondanks diverse 'tegenslagen' in vroegere wedstrijden en competities, de moed niet op te geven ! Een toonvoorbeeld voor iedereen van positieve inzet.We duimen uiteraard voor jullie in de finale !! PS:Bridgeclub Lokeren zit nu wel met een organisatorisch probleem op de finaledag zelf:      Komt 'Lokeren 1' nu ook meehelpen in het Sint-Lodewijkscollege aub???

      Marijke verwacht jullie !

PS:Over het verloop van de speelnamiddag halve finale kunnen we kort zijn :       -een casinosfeer à gogo... een halve finale onwaardig (remember mijn eerder artikel) ; -gebrek aan concentratie agv de formidabele akoestiek & afwezigheid serene spelomgeving;       -een massa spelers  die hun weg kwijtraakten in de doolhof van wisselingen.

         (CLUBS :gelieve uw KAPITEINS op te leiden in  het vooraf gekende reglement aub);       -Organisatie : een grondige evaluatie is hier zeker op zijn plaats !

POSITIEVE NOOT :Wat een schitterende entree.....Als die spelers die je blijgezind een goedendag komen wensen (Beveren,Waasmunster,Herzele,Puurs,Bornem,  Lokeren,St-Niklaas,Dendermonde,Eindhoven)...

  OOIT AL EENS EEN ANDER SPEELVELD GAAN VERKENNEN? DOEN!!!

 VIctorie
keep the dream allive

10:16 Gepost door rene in DEFTIG MET PIERRE | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

18-02-10

Deftig met pierre

Reacties

16-02-2010, 21:31:16


Beste Pierre,
ik waardeer ten zeerste je inspanningen om de donderdagen in goede banen te leiden maar naast bridge-normen zijn er ook club-normen: je steunt je club naar buiten toe en als er iets je ergert spui je dat niet op internet.
Peter.

Peter
mag.peter@pandora.be

17:55 Gepost door rene in DEFTIG MET PIERRE | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-02-10

LAS VEGAS

Titel :" Las Vegas"

 

Beste bridgevrienden,

 

Wat kan een mens zoal doen op een  zondagmiddag (Valentijn zijnde en trouwens mijn verjaardag) : even ontspannen en tot rust komen aan de pc na een avondje 'verjaardagbridge' met partner en

twee lieve vrienden.

 

"Was me dat een zootje" vorige donderdag, zouden de Nederlanders zeggen : lawaai ten top, géén kat die de klok respecteert behoudens enkele uitzonderingen (of moet ik hier zeggen "de échte bridgers"), geklaag (en terecht) door hen die steeds moeten wachten om met véél vertraging verder te kunnen spelen, geklaag aan de tafels waar geen spelers opdagen, een tornooileider die toch nog tracht z'n best te doen (verloren bordjes gaan zoeken, aanmaning om niet meer te beginnen met een nieuw spel, ondertussen de klok in het oog houden én nog zelf trachten te 'spelen': er sprong zowaar een adertje in z'n oog van de opwinding om zoveel 'geharrewar'), onze Patrick die blijkbaar een pintje teveel achterover geslagen had (je hebt een kruim van een partner Patrick...).

 

Ergerlijk wordt het pas, als leden uit 'het bestuur' van de club je letterlijk voor de voeten lopen :

 - de spelers  aanmanen om toch een nieuw spel aan te vatten, wetende dat ondergetekende vraagt om niet meer te beginnen (luttele seconden nadien ging de wisseltijd in);

 - elk spelletje mondeling herspelen , waardoor je zelf uiteraard nooit binnen de toegestane tijd eindigt;

 - het is niet verboden om zelf de giftjes te gaan halen aan de wisseltafel ipv te kankeren, dat het 'andere' team ze maar had moeten brengen etc...

Van bestuursleden wordt verwacht, dat zij , IN DE EERSTE PLAATS, de tornooileider ONDERSTEUNEN en niet tegenwerken. De conclusie is duidelijk....

 

Ik heb de resultatenbriefjes deze week eens meegenomen, om nogmaals aan te tonen, dat het totaal géén zin heeft om ook maar één spelletje mondeling te herspelen én dat het resultaat TOTAAL VAN GEEN BELANG IS.

Waarom?

Omdat onze spelers zo divers in niveau zijn (van nog-cursus-volgende-spelers, tot paren die meer dan 30 jaar samenspelen ) én omdat de meesten hun spelletjes de dag nadien toch al vergeten zijn. Beter is, van nota te nemen van een spelletje, en met partner of lesgever het probleem te analyseren achteraf.

 

De scorebriefjes van deze week gaven het volgende resultaat (er waren elf tafels ):

   -aantal briefjes met 10(!) verschillende biedingen : 2

   -                                9                                        : 1

   -                                8                                        : 4

   -                                7                                        : 10

   -                                6                                        : 6

 

Het aantal verschillende scores liep gelijklopend met (het aantal verschillende biedingen -2). Begrepen..........

 

Dus , beste bridgers, géén ellenlange commentaar meer aub !!!

Geen lawaai, iedereen op tijd gewisseld, geen irritaties en dus .... méér tijd om op je gemak je speelplan te maken.

Wie zei er ook weer :'Bridge is for gentlemen/gentle women'??

 

 

PS:

Als er zich een onregelmatigheid voordoet, heeft iedere speler (behalve de blinde in bepaalde gevallen)  het recht om de arbiter te roepen.

Kwestie van de juiste uitleg te horen etc...

Van 'ervaren' spelers (zelfs een competitiespeler !) had ik niet verwacht, dat ze zouden PROTESTEREN omdat een tegenspeler de arbiter ontbiedt. Waar staat DIT geschreven aub???

Ter hunne attentie en 'het grote gelijk' : Als je geen arbiter roept, verlies je al je rechten !! En ... er bestaat ook zoiets als art 74 , dat handelt over 'optreden en fatsoen'.

 

Wat lees ik daarin oa :

-Een speler behoort zich altijd hoffelijk te gedragen;

-Een wedstrijdleider toespreken op een voor deze of voor de andere spelers onhoffelijke wijze.

h ja, wie zei er ook weer : 'Bridge is for gentlemen/gentle women' ???

 En nu ga ik met mijn familie een feestje bouwen in Zele.

 

Pierre De Donder

 las-vegas

13:36 Gepost door rene in DEFTIG MET PIERRE | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

04-02-10

Elk op Toer he

Beste bridgevrienden,

 Vorige week ben ik in twee verschillende clubs gaan spelen.

 Toevallig werd in beide clubs , tegen ons, dezelfde fout gemaakt : UITKOMEN voor de beurt.

 Het gaat hier wel degelijk over UITKOMEN, ttz de EERSTE kaart die gelegd wordt NADAT het BIEDEN is BEEINDIGD.

(art 54)

 Wil IEDEREEN hier zn steentje  bijdragen, en ZELF het spel beginnen met een GEDEKTE UITKOMST aub?

Daarna vraag je aan je eigen partner, of je de gedekte uitkomst mag omdraaien. Waarom ?

Omdat partner misschien nog wat vragen moet stellen aangaande de biedingen?Misschien nog eens de uitleg wil horen van een bieding die werd ge-allerteerd?

Daarom ook : LAAT ALLE BIEDINGEN GEWOON LIGGEN, tot de uitkomst met de beeldzijde naar boven is gelegd.

Hoe vlug is men niet vergeten welke biedingen er zijn gedaan.... HEEL VLUG zie ik meestal....

 Hoe wordt dit varkentje nu gewassen (uitkomst voor de beurt MET de beeldzijde naar boven)?

Normaal zijn we verplicht om de arbiter of de wedstrijdleider onmiddellijk te ontbieden :

die geeft dan de volledige uitleg en de verschillende keuzemogelijkheden.

 In essentie verloopt dit als volgt :

 A/  DE LEIDER mag de uitkomst ACCEPTEREN en heeft dan TWEE MOGELIJKHEDEN :

 -de leider wordt blinde en legt dus zn kaarten op tafel;

 -de leider speelt de tweede kaart uit zn hand (als hij de tweede kaart uit de blinde zou spelen, mag hij deze kaart NIET laten terugnemen)

B/ DE LEIDER accepteert de uitkomst voor de beurt NIET :

 de getoonde kaart wordt een grote strafkaart en blijft met de beeldzijde nr boven op de tafel liggen (hoe 'strafkaarten' moeten behandeld worden zien we later wel).

 de juiste speler speelt nu zn kaart voor (luister naar de uitleg van de arbiter ivm grote strafkaart!!).

 NOOT: DE LEIDER MOET de uitkomst voor de beurt accepteren...als hij een kaart van de blinde kon zien ttz als de 'normale blinde' was beginnen zn kaarten op tafel te leggen.... (die had dus ook niet gezien dat er iemand verkeerd was uitgekomen)

PS:

In club X had mijn tegenstander kennis van deze situatie en werd er gelachen bij de gegeven uitleg. Het herstel en de behandeling van deze onregelmatigheid verliep vlekkeloos :CHAPEAU voor mijn tegenstanders!!

 In club Y nam de tegenstander vlug vlug zn kaart terug. Toen ik zei, dat ik als leider twee mogelijkheden had(etc...), én de uitkomst derhalve NIET accepteerde..., werd één van de tegenstanders 'opstandig boos',opperde 'dat het hier toch onder vrienden was', ik werd bijna met schuttingtaal bekogeld....maar ik hield stand : als het toch onder 'vrienden' is en de uitslag toch niet van belang is....dan kan iedereen misschien op speelse wijze  en gratis het reglement leren, of niet?

 Kom IK alleen onreglematigheden tegen.......? Of wordt er alleen 'onder vrienden' gespeeld.... door de meest ervaren spelers op onze club-avonden.....

Pierre De Donder

  ieders beurt

18:06 Gepost door rene in DEFTIG MET PIERRE | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |