28-12-10

DE ZEVEN VAN LUC EN "EXCLUSION"

Donderdag  kregen we Roger en Luc aan ons tafel. Nationalers aan tafel betekend hoog spel.Na het vinden van de schoppen fit . Gaat luc over tot het slem onderzoek. Via 4zt troef (RKC) dit betekend troef heer wordt als vijfde AAS geteld . Luc krijgt van Roger twee Azen en troef vrouw. Twee azen betekend dus ofwel één AAS met schoppen Heer en Dame ofwel twee echte Azen zonder schoppen Heer. Luc zelf heeft in de hand NUL Klaveren . Dit betekend als klaver AAS bij de tegen partij zit er een full control is over het spel. Dus kan er zeven geboden worden . In het andere geval Klaveren Aas bij Roger ,zit schoppen Heer buiten . Luc gaat voor zeven schoppen en schoppen Heer komt mee bij de eerste troef ronde ,..zeven gemaakt.    Proficiat !

Maar kan het nog fijner .  Ja   eigenlijk heeft luc geen intresse in klaveren AAS . Via "exclusion azen vraag " kan hij dit perfect weten . Na het vinden van een fit is het bieden op vijf nivo azen vraag  met uitsluiting van de geboden kleur. In dit geval  is het bieden van vijf klaveren  azen vraag met uitsluiting van Klaveren Aas. Vermits Roger schoppen Heer mist ,zou hij luc slechts één AAS geven.

Merk op dat ook troef vrouw nu niet kan meegegeven worden . .. Zou luc nu nog zeven bieden ...

Of  anders  Fijn  ,kan ook te fijn!

Allemaal nu naar de Google Balk en tik in Bridge exclusion  azenvraag.             Klik ook eens op Kickback blackwood   maar ga zeker zitten  ... kwestie van het mogelijk duizelen...


10:05 Gepost door rene in bridge, Web | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

24-10-10

OVER "REVERSE" ONZIN EN BIEDVERANTWOORDELIJKHEID

Donderdag met elf tafels rond,en de sfeer blijft goed ,leuk om zo uw sport te beoefenen. Pittige gordiaanse belg.gifdiscussies achteraf ook,de apres bridge zo belangrijk voor de ontwikkeling van uw techniek. Beginners wordt de zeer moeilijke materie van "reverse" bieden in gehamerd. Althans toch in de lage landen.In de scandinavische landen ,heeft men dit gedrocht snel gedumpt.Hun uitleg (die ik volmondig bijtreed,want aandachtige lezers weten dat ik mijn bridge mosterd haal bij Jan Kelder,het noorse Ekren systeeem en Roger Zaman) Reverse bieden bellemmert het bieden ,Stel u hebt twaalf punten ,vijf harten en vier schoppen , partner heeft twaalf punten vijf klaveren en vier schoppen.U opent één harten, volgens berry moet partner gezien zijn sterkte twee klaveren bieden . U bent aan de beurt,bied u schoppen .. Neen want twee schoppen is nu reverse ,mag u twee hart bieden ... neen want voor berry moet u zes harten hebben..rest nog twee zonder (heeft u ruiten dekking?) .Speelt u vierde kleur dan kan u weg met twee ruiten. Heeft partner ruiten dekking dan zit u nu in drie zonder. In butler of in viertallen niet zo erg .In paren kan het missen van de vierschoppen ,u een nul kosten.Bedankt reverse!!

Ik met punthoofd naar Roger, uitleg.... Even met de hand strijken door de zilveren baard,een flinke trek aan het onafscheidelijk sigaartje(cord diplomat) en dan . Beter is kleur verandering is ronde forcing spelen .Of als u het kind een naam geeft ,kleine reverse.In situatie hierboven kan opener rustig twee schoppen bieden. Let wel op als u een tweede kleur bied mag partner niet passen ,u moet dus elke bieding kunnen verdragen.Maar zijn we dat niet altijd verantwoordelijk voor ons daden.

Bent u niet akkoord ,of aanbidder van de heilige reverse..spring op uw letter orgel en stort uw gram.Of bied mij een bleke veddet aan en ,open een gesprek .Over de gordiaanse"reverseknoop"

 

10:46 Gepost door rene in bridge, Web | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

19-06-10

KOMKOMMER TIJD!

Voor mij  een weekje vroeger vakantie periode. Trouwe bezoekers ,ik schat zo een vijftig a zestig personen zullen een twee weekjes op hun honger zitten . Frans houd een uitslagje bij voor mij zodat de laatste kampioenschapsdag  later nog netjes kan genoteerd worden .

Twee top spelers aanwezig donderdag ,Marc Nijs en Dirk Verhulst .Geklopt door coryfeeen van bij ons Beeldens Clays .O ja voor ik het vergeet ,soms vind u in het klassement eens een vreemde achter naam ,Von ribbentrop ,De Vechter , Pollentier enz. Dit komt omdat sommige spelers alleen met hun voornaam in de uitslag komen ,als ik ze niet ken ,fantaseer ik er graag eens op los en geef  toeEllen Saphiro dat flatteerd toch  of niet .. Het is maar dat VBL watchers uit naburige clubs niet meteen juridische stappen moeten zetten.

Aan tafel bij de competitie leiders ,een mooi voorbeeeld van een COMPETITIEF DOUBLET. Wat is dat nu hoor ik u al zeggen wel stel volgende bieding .Oost  West kwetsbaar  Z 1sch  _ west 2Ru- N pas _ O Pas   Z 2sch  W pas  N pas  O 3 RU   .  Z pas   W pas  Het is duidelijk dat beide partijen rond de 20pt draaien . Voor N met schoppen steun maar 4 ruiten tegen, is de afweging ondanks de single ruiten bij partner is 3schop geen garantie op succes . als drie ruit gemaakt word is het zowieso een nul score voor N Z . Zelf -1 gaan is ook al niet goed . In feite heeft het drie ruiten bod van oost west een grote kans op succes zelfs met -1 .Tenzij een  doublet van NZ . Noord met zijn vijf punten kan zijn partner laten beslissen door een COMPETITIEF DOUBLET Hij vraagt aan partner zuid om te kiezen voor tegenspel of alsnog drie schop te bieden .

Een competitief doublet geeft dus aan partner de keuze tussen uw twee mogelijkheden ,enerzijds steun in partners kleur en de kleur van de tegenpartij  in bezit.

Wie meer wil weten kan competitief doublet  ,laten opsnorren door google . In dit praktijk voorbeeldje was drie ruit dubbel -1 goed voor tweehonderd een zaal top , nu werd drie ruit -1 gespeeld goed voor honderd wat een gedeelde nul score werd.

 moeilijke keuze

13:20 Gepost door rene in bridge | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-10-09

TROEF UIT!

In een vorig artikel uit de categorie bridge ,had ik het over het belang van troeven in de korte troef hand.

Goede spelers hebben zeer stricte regels over het uitkomen .Logisch omdat de uitkomst meestal bepalend is voor winst of verlies van een kontrakt.Het ligt dus een beetje in de lijn van de verwachtingen dat er al eens troef wordt gestart .Vooral als men geen perspectief heeft op snel ontwikkelen van top slagen. bv Partner heeft geen bod gedaan ,Zelf heeft men geen gesloten reeks ,men speelt in het waasland en mag niet starten onder aas of heer,partner komt uit gent dus zeker niet starten onder de vrouw(logisch eigenlijk bij een vrouw eindigen we meestal van onder) .Dus we gaan troef starten ,ook hier zijn regels ,zit partner achter de sterke hand geen probleem. In het ander geval even opletten . single troef wordt algemeen afgeraden ,nochthans dame , boer, tien singel is men meestal toch kwijt ,want een goede leider speelt altijd eerst een top honneur alvorens te snijden . Partner hoeft ook niet meteen hoog in te leggen.

Wat men zeker niet mag doen is troef starten ,in het bezit van dame klein. Want dame klein bij u en tien  klein klein  bij partner levert bijna altijd een slag op als leider de kleur moet aanspelen.

U wilt dit testen ,men neme een boek kaarten ,verwijder de jokers leg in noord schoppen dame kleintje leg in zuid schoppen tien klein klein.Deel de overige acht schoppen willekeurig over oost en west .Men dele nu de rest van de kaarten en zorge ervoor dat iederen dertien kaarten heeft.Dit kan men controleren door te tellen 1;;2;;3;;enz tot dertien. Speel nu de schoppen aan vanuit oost of west.Doe dit nog eens over ,maar speel schoppen dame voor . Veel plezier ...oh ja zorg ervoor dat de tafel gereinigd is

15:59 Gepost door rene in bridge | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

31-05-09

OVER BIEDEN!

Als we bieden is het meestal de bedoeling te trachten een contract te spelen ,om te winnen of om de score van de tegenpartij te beperken.Soms is het echter belangrijk te bieden om partner een goede uitkomst tegeven . Punten en lengte van de kleur is hier van ondergeschikt belang .Meestal doen we dit als de tegenpartij een groot kontrakt gaat spelen ,bv als je weet dat ze afstevenen op een slem kontrakt. Een voorbeeld van donderdag,Zuid opent twee klaveren (In hun geval eenentwintig punten of meer ) noord bied twee schoppen acht punten of meer. Oost weet nu al hoe laat het is . Hij is in het bezit van ruiten heer,omdat de start tegen slem uitermate belangrijk is bied oost drie ruiten ,niet om te spelen natuurlijk wel om zijn partner het bezit van een top honneur in een kleur te geven . Noord en zuid moeten nu maar rekenen ,of ze verder door bieden naar slem of beslissen via dubbel hun score op te halen. In dit specifieke geval was het doorgaan naar zes gedoemd om te mislukken vermits west in het bezit was van ruiten aas . Noord zuid zagen geen soelaas in een dubbel en eindigden in een manche contrakt wat matig scoorde . Na de wedstrijd werd bij de toernooi leider klacht ingediend over onethisch bieden van oost.  Oost zal het dus niet meer doen in onze club, en gaat om de vrede en rust ,met bloedend hart bewust  slecht bridgen.

veiling

09:31 Gepost door rene in bridge | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-04-09

LOKERS LAVINTHAL

Speciaal voor beginners, en de andere zoekende bridgers. HET signaal systeem  ,bestaat jammerlijk niet.Want dan zou iedereen het spelen.Er is nogal wat specimen op de markt ..; Lavinthal, Romeins Lavinthal,circulair(zeer populair in lokeren) ,Revan ...enz. Ik zou zeggen geintreseerden ,zoek ze maar op in boekjes ,internet, aan de toog.

Laat ons zelf eens iets maken voor als we niet kunnen volgen.Er worden schoppen gespeeld en we kunnen niet volgen Wat gooien we af.       1 We gooien iets weg wat we kunnen missen. bv Ruiten partner weet nu dat we iets hebben in klaveren en of harten. 

           2 We zouden ook kunnen  afspreken dat we iets afgooien wat we juist willen dat partner speelt als hij aan slag komt.  (zoals in het bieden en whisten).Nadeel is dat we van onze goede kleur een kaart minder hebben.

            3 Dus terug naar 1 ,we besluiten de  Ruiten (koekes) weg te smijten ,maar we hebben keuze we kunnen in de kleur die we kunnen missen (dit wil zeggen partner als ge aan slag komt liefst geen Ruiten)we kunnen een onpare ruiten afgooien of een pare.

            4 We spreken het volgende af ,een onpare ruiten afgooien vraagt partner wanneer hij aan slag komt de hoogste kleur terug te spelen. Dus een onpare ruiten afgooien als er schoppen gespeeld worden  vraagt van klaveren en harten de hoogste kleur te spelen in dit geval dus Harten.  Gooien we een pare kaart af(2,4,6,8)dan vragen we partner de laagste kleur te spelen in dit geval is dat klaveren.

             5 Dit kunnen we ook toepasen met hoge of lage kaarten;2,3,4,5zijn lage kaarten ,zij vragen de laagste kleur.6,7,8,9 zijn hoge kaarten zij vragen de hoogste kleur.

              6 De 5 en de 6 ,zijn eigenlijk middenkaarten  .Stel we spelen  systeem punt 4 (onpare hoge kleur, pare lage kleur)  . Er worden schoppen gespeeld  we kunnen niet volgen en we zouden graag hebben dat partner harten speelt. Dit kunnen we doen door een onpare klaveren of ruiten te spelen. Helaas we hebben geen onpare klaveren of ruiten. Toch willen we harten aan signalleren (We gaan met ons hand naar ons kloppend hart). Knipogen Grapje  . Neen we lossen het anders op .

              7. We spreken af dat de 5en de 6 rechtstreeks de kleur vragen .Dus we spelen Harten 5 of 6 . Heb je die ook niet  (worst case scenario) . volgend spel beter.

                    Zo aan het werk, eerst negen keer traag puntje per puntje lezen. Een keuze maken met partner tussen systeem 4 of 5.Oefening  Er worden Harten gespeeld,we kunnen niet volgen .Als partner aan slag komt willen we dat hij Ruiten speelt.

Systeem4  . We gooien onpare schoppen (klaveren en ruiten schieten over en onpare vraagt de hoogste kleur van de Klaveren enRuiten) Of we gooien een pare klaveren(schoppen en ruiten schieten nu over en een pare vraagt de laagste kleur van ruiten en schoppen)

Allo   bent u er nog ,u duizelt wat ,begrijpelijk probeer morgen nog eens . Sorry voor het punthoofd

punthoofd
     

 

12:26 Gepost door rene in bridge | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

15-04-09

SPORTIVITEIT OF REGLEMENT

Het weze gezegd en geschreven ,het reglementeren van het bridge spel is één van de moeilijkste opgaven ter wereld.Dus alle respect voor de internationale commisies hiermee belast . Wat is het hoofddoel van die regels . Het spel na een mishandeling vlot laten verlopen zonder nadeel voor spelers die niets met de feiten te maken hebben. Samen met mijn partner ,huldigen wij het principe een zichtbaar getoonde kaart is gespeeld.Nochthans als leider ,heeft men nogal wat regelmogelijkheden om zich te herstellen. Voor wie het boekje met spelregels heeft, lees even aandachtigartikel 47c opblz64 aansluitend artikel45punt 4b.Maar wat dan met artikel 53c .Het wordt nu al warrig en er is nog niet eens en concreet feit .           Waarom  laat het reglement in sommige gevallen toe dat u een fout onmiddelijk hersteld .Het gaat hem om het feit van de benadeling. Een voorbeeld u speelt 3ZT U heeft zes slagen liggen ,aan tafel ligt SCH heer klein  klein . In uw hand heeft u SCH aas ,dame,klein. De rest van de kaarten zijn voor de tegenstander.Eigenlijk moet u nu claimen "nog drie slagen schoppen en de rest voor u". Maar goed u speelt een kleine schoppen van tafel uit uw hand speelt u ook een kleine schoppen! uw linker tegen speler speelt onmiddelijk een kaart bij en u zegt nu o ik vergis me ik moet natuurlijk hoog leggen kijk ik heb drie topslagen schoppen.Het is duidelijk dat de tegenstanders hun top niet zomaar afgeven ,nochthans zijn alle spelers die in hun richting zitten nu benadeeld.Alleen een arbiter kan nu juist oordelen.  Maar ik steek mijn hand niet in het vuur over zijn uitspraak.

Laten we het volgende afspreken . Claim als het aantal slagen dat u maakt duidelijk is .  En onoplettendheid zijn een onderdeel van het spel dus onderga uw lot .

arbiter

13:15 Gepost door rene in bridge | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |